Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2009

Συμβούλιο της Επικρατείας..........



Ενδεχομένως να σας το εχω πει πως ειμαι Γραμματέας σε ένα Περιβαλλοντικό Σύλλογο μιας περιοχής που ανήκει σε καποιο Δήμο ο οποίος ανήκει σε μια Νομαρχία και που με τη σειρά της ανήκει σε μια Περιφερεια....ονόματα να πω δεν έχουν νόημα.
Το 2003 και μετά από διάφορες Μελέτες που έγιναν από το 1997 μέχρι το 2000 από το ΕΛΚΕΘΕ ,την εν λόγω Περιφέρεια και άλλους φορείς, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το ΥΠΕΧΩΔΕ το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης με δυο λόγια το Χωροταξικό της εν λόγω Περιφέρειας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται διάφορες δραστηριότητες στην περιοχή οι οποίες υποβαθμίζουν ιδιαίτερα το θαλάσσιο περιβάλλον σε σημείο να ειναι καταστροφικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Το Δεκέμβριο του 2003 η Νομαρχία και ένας Δήμος της περιοχής, αυτος που θιγόταν άμεσα από το Χωροταξικό, προσέφυγαν στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωσή του.
Τον Ιούνιο του 2004 προδιορίστηκε η πρώτη συζήτηση η οποία αναβλήθηκε διότι δεν ήταν έτοιμος ο εισηγητής.Προσδιορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2004 που όμως αναβλήθηκε για τον ίδιο λόγο.Εκτοτε η συζήτηση αναβαλλόταν δυο φορές το χρόνο με αποτέλεσμα να φτάσουμε στον Οκτώβριο του 2008 και επιτέλους μετά από έξη (6) χρόνια και δέκα(10) αναβολές να συζητηθεί η υπόθεση στο Ε Τμήμα του ΣτΕ, το ευαίσθητο για το Περιβάλλον.
Φυσικά πήγα οχι μονο ως εκπρόσωπος του Συλλόγου αλλά και ως πολίτης γεμάτη περιέργεια να ακούσω τί έχουνε να πούνε.
Την προηγούμενη μερα είχα μαθει τηλεφωνικά από το δικηγόρο του Δήμου ότι ο εισηγητής είχε προτείνει την απόρριψη της προσφυγής
Η ώρα της συζήτησης δεν ήταν προσδιορισμένη και γιαυτο πήγα από τις 9πμ που ξεκίναγαν οι υποθέσεις.Ο χώρος είναι το παλιο Αρσάκειο στην Πανεπιστημίου.
Η αίθουσα γεμάτη με δικηγόρους και ενδιαφερόμενους...έκατσα στα πρώτα έδρανα για να βλέπω και ν`ακούω.
Τους δικηγόρους της Νομαρχίας και του Δήμου δεν τους γνωριζα φατσικώς ..έτσι περίμενα με την αρχή της συζήτησης να τους δω.
Κάποια στιγμή μπήκαν οι δικαστές..ο Προεδρος, μια γυναικα και τέσερις άντρες.
Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούσαν Περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιαίτερα Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Οι δικαστές μιλούσαν σιγά σε αντιθεση με τους δικηγόρους που φώναζαν.
Κατά τις 11πμ ήρθε η σειρά μας.
Σηκώθηκαν τρεις δικηγόροι,δυο για λογαριασμό της Νομαρχιας και ένας για λογαριασμό του Δήμου.Επίσης σηκώθηκε και μια δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον αντιδικο δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ξεκίνησε ο Πρόεδρος λέγοντας για την υπόθεση και έδωσε το λόγο στον εισηγητή ένα κύριο Μ.
Ψαρομάλλης με ψαρο μουστάκι και με φωνή τόσο χαμηλή λες και το έκανε επίτηδες για να μην ακούει κανεις τίποτα...σχεδόν ψιθύριζε!!
Τέντωνα τα`αυτια μου….προσπαθούσα να μισοσηκωθώ από το έδρανο μήπως και ερθω πιο κοντά και ακούσω τι λέει ο άνθρωπος….
Με τα πολλά και αφού γυρισα αρκετές φορες να φωνάξω στην αίθουσα ….σσσσσσ….και μια δυο φορές «πιο δυνατά δεν σας ακούμε» διαπίστωσα πως ο κ. εισηγητής ανέλυε τις μελέτες που είχαν γίνει για την περιοχή το 1997 και 1998 ,δηλαδή μια δεκαετία πριν, μελέτες ανεπίκαιρες που δεν αποτύπωναν την πραγματική σημερινή εικόνα της περιοχής!!!!!!!!
Σαν δηλαδή να μην είχε αλλάξει τιποτα όλα αυτά τα δεκα χρόνια που έχουν περάσει!!!!!! και μάλιστα τις θεωρούσε και αξιόπιστες και ότι έδιναν τις κατευθυνσεις για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής όσον αφορά τη βιομηχανία, ενώ την τουριστική προοπτική ούτε και που την ανέφερε!!!!
Τέλος πρότεινε η προσφυγή να απορριφθεί!!!
Περιττό να σας πω πως μουχε έρθει το αίμα στο κεφάλι!!!Μουρχόταν να πεταχτώ πάνω και να του φωνάξω:
«Ελεος ανθρωπέ μου…τι στην ευχή λες εκει πέρα;;»
Αμέσως μετά άρχισαν την αγόρευσή τους οι δικηγόροι του Δήμου και της Νομαρχίας που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να πείσουν το Ανώτατο Δικαστήριο ότι η περιοχή είναι τουριστική, ζει και αναπνεει με τον Τουρισμό και ότι τέτοιες δραστηριότητες που ρυπαίνουν τη θάλασσα καταστρέφουν και κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης.
Το χειρότερο δε είναι ότι πάνω στην αγόρευση των δικηγόρων κάποιος μπηκε στην αίθουσα, πλησίασε τον Πρόεδρο, του έδωσε ένα φάκελο και αμέσως μετά άρχισε ένα ψου ψου μεταξύ των μελών του Συμβουλίου…ο ένας έδινε τον φάκελο στον άλλο…γελούσαν…έκρυβαν το προσωπό τους με το φάκελο…έσκυβε ο ένας να δει τον άλλο…..όση ώρα οι έρημοι οι δικηγόροι ιδρωκοπούσαν για να ακουστούν!
Μετά την αγόρευσή τους το Δικαστήριο πέρασε σε άλλη υπόθεση.
Αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2008 και σημερα που μιλάμε, Σεπτέμβριος 2009 η Απόφαση δεν έχει ακόμα βγει…οι δραστηριότητες εξακολουθούν να λειτουργούν και να ρυπαινουν τη θαλασσα της περιοχής, ο τουρισμός κάθε χρονιά να καταποντίζεται και οι κάτοικοι περιμένουν ακόμα δικαίωση από το ΣτΕ……το αποκούμπι του πολίτη σ`αυτή τη χώρα που καμια Αρχή δε λειτουργει κανονικά και που αν δε λαδώσεις άκρη δε βρίσκεις.
Χαρά στο κουράγιο τους!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: